דף הבית   English
*שם מלא
*דוא''ל
*טלפון
*עיר מגורים
אשמח לקבל עדכונים מאגודת ניצן. בכל עת ניתן להסיר את כתובתך
facebook nitzan page link

אפליקציה למימוש הפוטנציאל /ד"ר בטי שרייבר

כיצד להשתמש ביישומונים ולשפר איכות חיים?


השעון מצלצל שוב ושוב ונועה מתקשה להתעורר. מהרגע שרגלה דורכת על רצפת החדר, מתחיל לו עוד מרוץ נגד השעון, שתמיד רץ מהר מדי – להתעורר, לשטוף שיניים, להתלבש, להתארגן, לאכול, להספיק להסעה ולהגיע לכיתה עד 8 וחצי. בדרך כלל היא מגיעה לכיתה לאחר ריצת בוקר לאוטובוס, עם פחות מחברת אחת בתיק ועם לפחות חצי כריך שהתנוסס לו בדרך, ברוח.

את החוויות השונות שהיא חווה מדי יום, היא מספרת לי כשאנחנו נפגשות בבית אחרי צהריים, ואז אנחנו יושבות להכין את שעורי הבית. עד לא מזמן, היינו מבזבזות זמן רב בחיוג לחברות שלה כדי להשיג את שעורי הבית, כי כרגיל, היומן של נועה לא מחזיק יותר משבוע מרגע תחילת הלימודים, והולך לאיבוד. לאחרונה – המורה של נועה החלה להעלות את שעורי הבית לאתר הכיתה, מה שחוסך לנו את אי הנעימות של ההתקשרות החוזרת לחברות וכמובן זמן רב.

נוהל שיעורי הבית מתקיים כך: אני יושבת ליד נועה, ומעודדת אותה, אחרת היא פשוט תתחיל לבהות בדפים. כשהיא מתבקשת לכתוב תשובה לשאלה היא תנסח אותה יפה, אך הבעיה היא שכשאני מבקשת ממנה לרשום אותה במחברת, היא לפתע מסתכלת עלי ושואלת – "רגע, אבל מה אמרתי?".

הורים רבים יכולים להזדהות עם תיאור היום השגרתי בחייהן של נועה ואמה. אך בדור של ילדנו, כאשר הסלולר הפך להיות שלוחה של הגוף שלנו, כאשר המחשב הביתי הוא ציוד בלתי נפרד בכל חדר והטאבלט מתנייד אתנו בתיק-כיצד לא עולה על דעתנו להשתמש בשפה הטכנולוגיות-שפת הילדים שלנו, לצורך התארגנות, תרגול בחשבון והכנת שיעורי בית?

אפליקציות לניהול יומן שבועי משפחתי

נועה ומשפחתה יכולים לנהל יומן שיתופי. כך כל אחד מבני המשפחה יכול לראות את סדר היום של כולם. נועה תוכל לדעת מתי הוריה מגיעים מהעבודה, הוריה של נועה יוכלו לדעת את שעת החזרה של ילדיהם מבית הספר ואת זמני החוגים המתקיימים באותו השבוע. יומן גוגל משפחתי ושיתופי יכול לאפשר זאת. עבור ילדים צעירים או ילדים עם צרכים מיוחדים, קיימים יומנים חזותיים, המלווים בתמונות. יומנים אלו ניתן לחפש בחנויות האפליקציות תחת מילות החיפוש "visual schedule".

לדוגמה: לאייפון ניתן להוריד את DayCape activity (אתר במחשב בקישור לאייפון-יש צורך בהרשמה בחינם) או אפליקציית סדר יום HD (בתשלום) עבור אנדרואיד: visCards-picture cards/timer או visual scheduale 

אפליקציות למדידת זמנים

כאשר אנו נגשים למשימה יש לנו שעון פנימי המאפשר לנו לדעת כמה זמן היא תמשך. לילדים עם הפרעת קשב, כמו נועה יש קושי לאמוד זמנים לכן תמצאו אותם משהים את הפעולה ו"בוהים" באויר. שעוני חול או טיימר דיגיטלי מאפשרים לשחק במשחק "אני נגד הזמן". מוטיב התחרות של מדידת זמנים מאפשר שחרור אדרנלין ולכן מכנס וממקד. זו הזדמנות למחזר את כל הניידים הישנים שאינם בשימוש, להוריד בהם את האפליקציות הרלוונטיות למדידת זמנים ולפזר אותם במקומות חשובים בבית, כמו באמבטיה לנקיון הבוקר, על שולחן הלימודים-לארגון המערכת והתיק ובמטבח להכנת ארוחת הבוקר.

בעת הכנת שיעורי הבית רצוי לחלק את המשימות הלימודיות ל"פרוסות קטנות" ולשחק את משחק "אני נגד הזמן" עבור כל משימה. בדיקת הזמנים בסיום הפעולה מאפשרת לפתח את ה"שעון הפנימי" לצורך "אתחול" המשימות.

אפליקציות מומלצות: לאנדרואיד, אפליקציית Sand Timer מאפשרת הדמיה של שעון חול, מעבר לכך ניתן למצא אפליקציות של טיימר בכל חנויות האפליקציות תחת מילת החיפוש hourglass או Timer ולבחור ביחד את זו שנראית מהנה ביותר. חשוב לזכור כי יש ילדים שאינם אוהבים את מוטיב התחרות, עבורם ניתן להשתמש באפליקציות המדמות StopWatch.

אפליקציות לעקיפת קשיי זיכרון וכתיבה

"מה אמרתי?" זו שאלה שילדים רבים עם הפרעת קשב שואלים, מיד לאחר שנתנו את התשובה. הסיבה לכך היא עומס הגירויים הרבים אצל אנשים עם הפרעת קשב, המכביד על מערכת הזיכרון לטווח קצר. לשם עקיפת הקושי יש אפשרות להקליט את תשובות הילדים, להקשיב להם, לערוך בקרה ולאחר לרשום את התשובה. ניתן להכנס לאתר או לאפליקציית VOKI , לבחור דמות וירטואלית (אווטאר) מבין מגוון הדמויות הרבות (חיות, מפורסמים, ילדים ועוד), להקליט את התשובה באמצעות הדמות ולהקשיב לה. תהליך שיעורי הבית יהפוך למשעשע ולמהנה.

תרגול חשבון ולוח הכפל

תרגול תרגילי חשבון יכול להפוך ממשימה מיגעת, מתסכלת ומשעממת, לאימון משעשע ומהנה. לילדי הגן ולכיתה א' ניתן להוריד את אפליקציות "עשר אצבעות" או "ממלכת החשבון" לילדים בכיתות היסוד ניתן לתרגל עם האפליקציות "חשבון לכיתה ב'" או "חשבו לכיתה ג'" ועוד. גם באמצעות מילות חיפוש באנגלית ניתן להגיע לאפליקציות מגוונות למשחק ולתרגול.
יום בחייה של נועה והוריה יכול להתחיל ולהסתיים בחיוך ובשעשוע בזכות השימוש באפליקציות ומשחקים. אווירת המשחק וההומור תאפשר גם לחוות וליהנות מהפאן המהנה שקיים בשפע, אצל ילדים עם הפרעת קשב ולאפשר להם להבליט את יכולותיהם המגוונות.

 

ד"ר בטי שרייבר-מרצה וחוקרת בסמינר הקיבוצים ובתחום טכנולוגיות סיוע לילדים ולמבוגרים עם לקויות למידה והפרעת קשב. מתן ייעוץ בהתאמת אפליקציות ללמידה, לניהול ולארגון .www.bettys.co.il