דף הבית   English
*שם מלא
*דוא''ל
*טלפון
*עיר מגורים
אשמח לקבל עדכונים מאגודת ניצן. בכל עת ניתן להסיר את כתובתך
facebook nitzan page link

ליקוי למידה

בני עומד להתגייס לצה"ל, האם עליו להצהיר כי הוא עבר אבחון?

כל מלש"ב (מועמד לשרות בטחון) נשאל אם עבר אבחון ועליו להצהיר הצהרת אמת. באופן כללי, באם נמצא התלמיד לקוי למידה, הגשת האבחון לצה"ל אמורה לתת לו מבחני מיון בתנאים מיוחדים ואלה חשובים מאד בקביעת הקב"א (קבוצת איכות) שלו. לצה"ל מדדים משלו למתן ההתאמות בהתאם למבחנים הספציפיים.   במידה ולא יוגשו המלצות האבחון לא תינתן כל התאמה. מניסיוננו, אין מה לחשוש שהדבר יפגע בקריירה הצבאית של המועמד.

בני אובחן כסובל מ.ADHD. הפרעת הקשב והריכוז מתבטאת אצלו גם בתזזיתיות רבה וקושי להתמקד לאורך זמן בביצוע מטלות, כמו הכנת שיעורי בית ובאימפולסיביות. הוא קיבל זימון לצו ראשון ואני מאד מודאגת, מהגיוס בכלל ובעיקר אם יופנה ליחידות קרביות, ומכל הנושא של אחריות עם נשק. מה עושים? איך מכוונים אותו?

לאחר שבטופס הרפואי תרשמו שהוא סובל מהפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות, הוא יזומן לבדיקת נוירולוג ושם יחליטו מה יהיה הפרופיל הרפואי שלו. אם הפרופיל ירד באופן משמעותי, הוא לא ישובץ לתפקידי לחימה בצבא.
בכל מקרה, גם חייל שאיננו לוחם, מקבל בטירונות נשק ומשתתף במטווחים. כמו כן, כל חיל בצבא עושה לפעמים תורנויות שמירה עם נשק כמובן.
צריך לראות עד כמה חמורים הקשיים שלו והאם קיים חשש שלא יוכל כלל להשתמש בנשק. במקרים קיצוניים, לא מגייסים אם יש סיכון ממשי.

הבן שלי בכיתה יא, עבר אבחון דידקטי ואבחון פסיכולוגי והוגדר כ"מחונן עם לקויות למידה". האם עובדת היותו לקוי למידה תסגור בפניו אפשרויות? האם יתכן שלא יוכל להתקבל לקורסים מסוימים?

בהתייצבות הראשונה תצטרכו להצהיר על לקות למידה ולמסור אבחון כדי לקבל התאמות במבחנים (במידה שיש לו צורך בכך). זה כשלעצמו לא יסגור בפניו שום אופציה, רק יאפשר לו להשיג ציונים גבוהים יותר במבחנים.

יש לי 2 ילדים, תאומים, עם ליקויי למידה. לבן יש לקות מאובחנת במתמטיקה, קבל התאמות בבחינת הבגרות. הבת אובחנה כדיסלקטית, מתקשה בקריאה ובהבנת הנקרא. האם הלקויות שלהם יגרמו להורדת הפרופיל או הקב"א? האם כדאי לי לדווח על הלקויות?

בצו הראשון בלשכת הגיוס מתקיימים הרבה מבחנים ברצף של מספר שעות. חלק גדול מהם דורש קריאה והבנה טובה ומבחן אחד הוא בעיות בחשבון (ללא מחשבון). יתכן שאם לא תדווחו ולא תגישו אבחונים, יהיה להם מאד קשה להיבחן ללא התאמות.

הבן שלי מקבל קונצרטה, הייתי רוצה לדעת האם הצבא מממן את התרופה בזמן השירות והאם הוא אחראי למעקב הרפואי?

בסל התרופות של הצבא יש מספר אפשרויות למתן מענה להפרעת קשב וזה לא חייב להיות קונצרטה. בעקרון, צריך להגיע שם לנוירולוג מומחה שנותן את המרשמים.

אני מבקשת לדעת האם יידוע הצבא על הפרעות קשב וריכוז מהם סובלת בתי ישפיעו על הפרופיל הצבאי או על קבלתה לצבא, או יקבעו את סיכויה לתפקידים שונים?

למה כדאי / לא כדאי להעביר מידע על ליקויי למידה ובעיקר למה יש בקשה לקבלת האבחון שנעשה?
האם ידוע לכם על עיסוקים בצבא שיתאימו יותר מאחרים לבעלת יכולת גבוהה אך עם ליקוים כפי שנזכרו קודם?

הבקשה של הצבא לקבל את האבחון מיועדת בעיקר לצורך בדיקת מתן התאמות במבחני הצו הראשון. ההחלטה על ההתאמות נקבעת על פי מה שכתוב בגוף האבחון (ממצאי המבחנים) ולא על סמך ההמלצות הניתנות בסוף האבחון. בנוסף, ההתאמות הניתנות בצבא שונות מאלה הניתנות בבית הספר.
אם לא מוסרים אבחון, אין שום סיכוי לקבל התאמות כלשהן וחבל.

בתי אובחנה כ- ADD בגיל צעיר מאד, מטופלת ברטלין, כולל מעקב והתאמת מינון. היא עומדת להתייצב לצו ראשון. עד עתה לא שתפנו את הצבא בעובדת קיומה של הפרעת הקשב והריכוז וגם לא העברנו אבחונים (כולל אבחונים- דידקטי ופסיכולוגי שבצענו לאחרונה). אני ובעלי מאד מתלבטים האם כדאי לשתף את הצבא, ואם כן - עד כמה ובמה? אנו חוששים שמא "נקלקל" לה ונגרום לכך שיסגרו בפניה דלתות. נשמח מאד לעצתכם.

מה אתם חוששים "לקלקל"?, באילו תפקידים היא מעוניינת ומה יכול להתאים לה? אלה השאלות שצריך לשאול כדי לשקול אם לדווח.
תזכרו שאם לא תעדכנו את הצבא, היא תיבחן בצו הראשון בלי שום התאמה במבחנים ועלול להיות לה קשה אם היא רגילה להתאמות. מלבד זאת, היא עלולה לקבל בסוף שיבוץ לתפקיד שמאד לא מתאים להפרעת הקשב שלה, ואז עלול להיגרם מצב של תסכול וחוויה שלילית מכל השירות הצבאי.
לדעתנו, כדאי למנוע מראש הידרדרות כזאת.

האם כדאי לספר לצבא על הפרעות קשב ובעיות למידה? בתי צריכה ללכת לצו ראשון ממש בקרוב.

הצבא מגלה מודעות רבה למתגייסים עם ליקויי למידה והפרעות קשב וריכוז. אם יש בידיך אבחון אנו ממליצים להביא אותו ללשכת הגיוס על מנת לדווח לצבא על הבעיה. יש בכך בידי לסייע לצבא בתהליכי המיון והשיבוץ על מנת שהמתגייס/ת ישובצו במקום הנכון עבורם ועבור הצבא בהתאם לכישוריהם.
הצבא מכיר ביתרונות ובאיכויות המיוחדים של מתגייסים עם הפרעות קשב וריכוז.